Google

Tuesday, October 23, 2007

Cockroach in Hi-5 bread???

From NEWS STRAITS TIMES 6 OKTOBER 2007


SEREMBAN: A construction supervisor and his wife nearly had a little "extra protein" in their sandwiches on Thursday. Mohd Rafi Mohd Kamal found a dead cockroach in a loaf of bread he bought from a grocery shop near his Seremban 2 home.

"I didn't notice anything wrong with the bread until I got to the last few slices. I found a dead cockroach sandwiched between them," said the 31-year-old.

He says his wife Shukrina Abdullah fell ill after eating a few slices from the same end of the loaf where the cockroach was found.
"She was vomiting and had diarrhoea.

The doctor said it might have been caused by the contaminated bread," said Rafi, adding that he noticed a few spots of mould on the bread even though the expiry date on the label was Oct 6.


Shukrina lodged a police report on the same day but Rafi said when he contacted the manufacturer, the company tried to brush off his complaint.
"They asked me to send the bread to them so they could conduct tests and investigate the matter. "I declined because I want the tests to be done by a neutral body," he said.

He lodged a report and submitted the bread to the Negri Sembilan health department for testing yesterday.
"My next move depends on the test results," he said.

The manufacturer' s Nilai facility was temporarily closed down last year because it was unhygienic, and the company was employing illegal workers as well as using cooking oil without a halal certification.

Singapura Sertai Malaysia Semula??

SINGAPURA 11 Okt. - Sepuluh tahun lalu, Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew bercakap mengenai kemungkinan Singapura menyertai semula Malaysia jika ekonomi republik itu tidak berjaya, dan bulan lepas, beliau sekali lagi mengulas perkara yang sama.

“Mereka ada pelbagai sumber. Jika mereka dapat memberi pendidikan kepada orang Cina dan India, gunakan mereka dan layan mereka seperti warga negara, mereka dapat menyaingi kita, malah menjadi lebih baik daripada kita, dan kita sedia menyertai mereka semula,” katanya.

Lee berkata demikian dalam satu temu bual pada 27 September lepas dengan penulis pojok, Tom Plate dari UCLA Media Center, dan pakar media era baru, Jeffrey Cole dari USC Annenberg School Center for the Digital Future.

Petikan temu bual itu disiarkan dalam laman web UCLA Asia Institute.

Pada Jun 1996, Lee bercakap mengenai kemungkinan Singapura menyertai semula Malaysia, tetapi Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Datuk Seri (sekarang Tun) Dr Mahathir Mohamad berkata, masanya belum sesuai.

Dr Mahathir juga menganggap kenyataan Lee itu sebenarnya bertujuan untuk memberi kesedaran kepada rakyat Singapura.

Kenyataan terbarunya itu dibuat selepas ditanya mengenai “ketakutan"

Singapura dan kenapa republik itu bimbang mengenai survivalnya.

Lee menjawab: “Di mana letaknya kami? Adakah kami di Caribbean? Adakah kami berjiran dengan Amerika seperti kepulauan Bahamas?

“Adakah kami di Mediterranean, seperti Malta, berjiran dengan Itali? Adakah kami seperti Hong Kong, berjiran dengan China, dan dengan itu, menjadi sebahagian daripada China?

“Kami di Asia Tenggara, di tengah-tengah kawasan yang bergolak dan tidak tenteram. Singapura adalah satu ’superstructure’ yang dibina atas apa? Di atas 700 kilometer persegi dan pelbagai idea pintar yang terbukti berjaya — tetapi semuanya ini boleh lenyap dalam sekelip mata.”

Kepada soalan mengenai siapa yang akan menyasarkan Singapura, Lee berkata: “Semasa (Malaysia) menyingkirkan kami (pada 1965), jangkaan pada masa itu ialah kami akan gagal dan kami akan kembali memenuhi syarat mereka, bukan dengan syarat yang kami persetujui dengan mereka di bawah British.

“Masalah kami bukan sekadar antara negara, ia masalah antara kaum, agama dan tamadun.

“Kami adalah satu bukti bahawa kedua-duanya amat berbeza. Mereka mempunyai pelbagai sumber.

“Jika mereka dapat memberi pendidikan kepada orang Cina dan India, gunakan mereka dan layan mereka seperti warga negara, mereka dapat menyaingi kita, malah menjadi lebih baik daripada kita, dan kita sedia menyertai mereka semula.”

Penganalisis di sini bagaimanapun berpendapat, penyatuan semula Malaysia-Singapura tidak akan berlaku.

“Peluang penyatuan semula pada 1996 dan pada 2007 adalah sama — kosong,” kata penyelaras program pengajian Malaysia di Institut Pengajian Asia Tenggara, Dr Ooi Kee Beng.

“Idea penyatuan semula berdasarkan kepada syarat-syarat oleh Singapura tidak disenangi kebanyakan orang Melayu (di Malaysia).

“Dan sebarang langkah ke arah itu merupakan satu kesilapan besar oleh mana-mana politik di Malaysia,” kata penulis buku “The Reluctant Politician: Tun Dr Ismail and His Time” kepada akhbar Today. - Bernama

Mustahil untuk mansuhkan caj pentadbiran PTPTN

PUTRAJAYA 22 Okt. - Adalah mustahil untuk memansuhkan caj pentadbiran skim Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) pada masa kini kerana ia akan menambah perbelanjaan mengurus kerajaan, kata Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed.

Beliau berkata, ini kerana sumber PTPN itu sebahagian besarnya datang dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“KWSP telah mengenakan caj lima peratus kepada PTPN, jadi PTPN kenakan caj pentadbiran kepada pelajar sebanyak tiga peratus.

“Pada masa ini, subsidi kerajaan kepada pelajar ialah dua peratus, beza faedah itu, (dan) pada masa ini ia berjumlah RM300 juta setahun,” katanya kepada pemberita selepas majlis jamuan Hari Raya Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas gesaan Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP) Malaysia, Datuk M. Kayveas, pada perhimpunan agung parti itu semalam, supaya kerajaan menghapuskan kadar faedah (caj pentadbiran) skim PTPTN.

Mustapa berkata, isu itu merupakan isu besar dan “kita boleh kaji perkara ini, tetapi itulah kekangan atau halangan yang dihadapi kerajaan oleh kerana pengajian tinggi ini amat mahal dan semakin tinggi kosnya dan mustahil bagi kerajaan untuk membiayainya 100 peratus.”

Beliau berkata, bagi pihak tertentu, isu ini memang popular untuk dimainkan atau dipolitikkan.

“Tetapi sebagai kerajaan yang bertanggungjawab, apabila kita pinjam wang ini, kita perlu membayar balik.

“Jika kita hendak menghapuskan caj pentadbiran, kita kena keluar lebih banyak daripada perbelanjaan mengurus kerajaan, jadi ini akan memberikan tekanan kepada kerajaan,” katanya.

Beliau berkata, jumlah yang ditanggung kerajaan sudah pasti akan meningkat dalam lima tahun akan datang dengan pertambahan pelajar ke institut pengajian tinggi. - Bernama

Sumber: Utusan


,