Google

Tuesday, October 23, 2007

Singapura Sertai Malaysia Semula??

SINGAPURA 11 Okt. - Sepuluh tahun lalu, Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew bercakap mengenai kemungkinan Singapura menyertai semula Malaysia jika ekonomi republik itu tidak berjaya, dan bulan lepas, beliau sekali lagi mengulas perkara yang sama.

“Mereka ada pelbagai sumber. Jika mereka dapat memberi pendidikan kepada orang Cina dan India, gunakan mereka dan layan mereka seperti warga negara, mereka dapat menyaingi kita, malah menjadi lebih baik daripada kita, dan kita sedia menyertai mereka semula,” katanya.

Lee berkata demikian dalam satu temu bual pada 27 September lepas dengan penulis pojok, Tom Plate dari UCLA Media Center, dan pakar media era baru, Jeffrey Cole dari USC Annenberg School Center for the Digital Future.

Petikan temu bual itu disiarkan dalam laman web UCLA Asia Institute.

Pada Jun 1996, Lee bercakap mengenai kemungkinan Singapura menyertai semula Malaysia, tetapi Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Datuk Seri (sekarang Tun) Dr Mahathir Mohamad berkata, masanya belum sesuai.

Dr Mahathir juga menganggap kenyataan Lee itu sebenarnya bertujuan untuk memberi kesedaran kepada rakyat Singapura.

Kenyataan terbarunya itu dibuat selepas ditanya mengenai “ketakutan"

Singapura dan kenapa republik itu bimbang mengenai survivalnya.

Lee menjawab: “Di mana letaknya kami? Adakah kami di Caribbean? Adakah kami berjiran dengan Amerika seperti kepulauan Bahamas?

“Adakah kami di Mediterranean, seperti Malta, berjiran dengan Itali? Adakah kami seperti Hong Kong, berjiran dengan China, dan dengan itu, menjadi sebahagian daripada China?

“Kami di Asia Tenggara, di tengah-tengah kawasan yang bergolak dan tidak tenteram. Singapura adalah satu ’superstructure’ yang dibina atas apa? Di atas 700 kilometer persegi dan pelbagai idea pintar yang terbukti berjaya — tetapi semuanya ini boleh lenyap dalam sekelip mata.”

Kepada soalan mengenai siapa yang akan menyasarkan Singapura, Lee berkata: “Semasa (Malaysia) menyingkirkan kami (pada 1965), jangkaan pada masa itu ialah kami akan gagal dan kami akan kembali memenuhi syarat mereka, bukan dengan syarat yang kami persetujui dengan mereka di bawah British.

“Masalah kami bukan sekadar antara negara, ia masalah antara kaum, agama dan tamadun.

“Kami adalah satu bukti bahawa kedua-duanya amat berbeza. Mereka mempunyai pelbagai sumber.

“Jika mereka dapat memberi pendidikan kepada orang Cina dan India, gunakan mereka dan layan mereka seperti warga negara, mereka dapat menyaingi kita, malah menjadi lebih baik daripada kita, dan kita sedia menyertai mereka semula.”

Penganalisis di sini bagaimanapun berpendapat, penyatuan semula Malaysia-Singapura tidak akan berlaku.

“Peluang penyatuan semula pada 1996 dan pada 2007 adalah sama — kosong,” kata penyelaras program pengajian Malaysia di Institut Pengajian Asia Tenggara, Dr Ooi Kee Beng.

“Idea penyatuan semula berdasarkan kepada syarat-syarat oleh Singapura tidak disenangi kebanyakan orang Melayu (di Malaysia).

“Dan sebarang langkah ke arah itu merupakan satu kesilapan besar oleh mana-mana politik di Malaysia,” kata penulis buku “The Reluctant Politician: Tun Dr Ismail and His Time” kepada akhbar Today. - Bernama

No comments:


,